U odrasloj dobi djelujemo na nastale posljedice (znači na gubitak ili poremećaj usvojenog jezika i govora), bilo moždanih trauma, degenerativnih bolesti CNS-a, vaskularnih lezija, tumora i raznih oblika dezintegracije CNS-a.

 

U osoba s organskim oštećenjima mozga mogu nastupiti poremećaji opažanja, smetnje pamćenja, zapamćivanja i sjećanja, poremećaji pažnje, te smetnje orijentacije.

 

Poremećaji opažanja - radi se o nemogućnosti prepoznavanja osjetnih podražaja, te dolazi do agnozije - slušne, vidne. Može doći do pojava neologizama, tj. osoba ne nalazi riječ za određeni opažaj ili osjetnu kvalitetu opažanja - pa opisuje i stvara neku novu riječ.

 

Smetnje pamćenja, zapamćivanja i sjećanja - prisutne su konfabulacije, kao nadomjestak nekom zaboravljenom događaju, zatim paramnezije, kao iskrivljena pamćenja za nove događaje. Radi se o nemogućnosti da se urezano opažanje sačuva u obliku tkz. engrama da bi se kasnije prizvalo kao sjećanje tj. ekforiranje starih engrama.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 

Poremećaji pažnje - formalni i sadržajni poremećaji mišljenja (koje je usko povezano uz verbalizaciju ili pisani izričaj), za koje u težim oblicima govorimo o potpunoj dezintegraciji sadržaja, bujici riječi, natrpavanjima - tako da osobu upće ne razumijemo, te je takav govor  prepun neologizama i konfabulacija.

 

Orijentacija - sposobnost razumijevanja zbivanja u okolini i shvaćanja vlastitih odnosa s okolinom i odnosa okoline prema vlastitoj osobi; smetnje orijentacije mogu se javljati kod izrazito umorne osobe, pri naglom buđenju, i ono se u pravilu nakon nekoliko sekundi vraća, ali kod nastupanja nekih moždanih oštećenja dolazi do trajne dezorijentacije.