Na ovoj ćemo stranici nastojati stručno i konkretno odgovoriti na sva vaša pitanja postavljena putem e-maila:

 

maja.pintac@logoped-apex.hr

 

<kliknite mišem na pitanje kako bi se prikazao odgovor>

 

 

 

 

1. Nakon što je moja supruga doživjela moždani udar i teško je pokretna, dijagnosticirana joj je afazija, ona je u potpunosti promijenila ponašanje (česti napadi bezrazložne ljutnje, nekontroliranog smijeha, plača). Kako da joj pomognem?

 

2. Moje dijete još ne govori, a ima dvije i pol godine. Kada najranije dijete treba krenuti na ispitivanje govora?

 

3. Moje dijete ima četiri godine, ne govori jasno neke glasove, ne govori pravilno. Da li se trebamo javiti logopedu?

 

1. U pacijenata s afazijom često je prisutan takozvani psihoorganski sindrom tj. promjena ponašanja, naročito prema članovima obitelji i bliskim osobama.

 

Ponekad ćemo to promijenjeno ponašanje, ako nije agresivno, jednostavno ignorirati, ponekad ćemo osobu pažljivo  usmjeravati svojim postupcima u željenom smjeru s ciljem, ne da bi to ponašanje promijenili, nego da bismo si olakšali život u komunikaciji s bolesnikom.

 

Važno je naglasiti da bolesnik nije svjestan svog stanja i te promjene - što i na nama ostavlja emotivni trag i zahtijeva ulaganje napora, ali to je i jedini put jer mi živimo s tom osobom, mi volimo tu osobu, mi joj bezrezervno pomažemo, mi joj nudimo ponovno ljudsko dostojanstvo.

 

Suočavamo se tako prvi puta u životu da odrasla zrela osoba poprimi lik nekog naizgled infantilnog ponašanja, prepunog nekontroliranih emocija smijeha, plača, inata i sl. Vrlo često ta osoba odbija suradnju i pomoć svog najbližeg, supruge ili supruga, a sve to zapravo zbog vlastite nemoći, ljutnje i srama, jer ne može više biti ono što je bila prije: zrela, odrasla, punopravna, radno aktivna osoba. Ne treba se boriti protiv takvog ponašanja ili ulaziti u sukobe, kako ne bismo nesvjesno ušli u trajni konflikt.